نوشتارهای کوتاه درباره حقوق بشر

🔍نگاهی به اصلاحات جدید قضایی در عربستان سعودی: انگیزه باطل؛ نتیجه نیک
✍️مهدی ذاکریان

🔺اقداماتی که از سوی پادشاهی سعودی انجام می‌شود فقط با هدف افزایش مقبولیت و محبوبیت در نظام بین‌الملل است اما نهایتا می‌تواند منافعی برای مردم آن کشور و منطقه هم در پی داشته ‌باشد. در مجموع هر اقدام حقوق بشری که در منطقه خاورمیانه رخ بدهد، می‌تواند در کشورهای پیرامون اثر مثبت داشته ‌باشد و باعث الگوپذیری کشورهای دیگر باشد.

🔺برای مثال سال ۱۳۷۶ انتخاباتی باشکوه در ایران برگزار شد که باعث غبطه و الگوگیری کشورهای همسایه شد، بسیاری از اصلاح‌طلبان و تحول‌خواهان در منطقه خاورمیانه به امکان حضور و بیان رای مردم ایران در پای صندوق‌های رای رشک بردند و تلاش کردند تا امکان چنین فضایی را در کشورهای خودشان ایجاد کنند.

🔺تحول انتخاباتی در ترکیه و روی کار آمدن گروه‌هایی که برای دهه‌ها از قدرت حذف شده ‌بودند، فرصتی ایجاد کرد تا تحول عظیم اقتصادی در این کشور رخ دهد که به توسعه اقتصادی و گسترش ظرفیت‌های گردشگری و تجارت برای ترکیه منجر شد. کشورهای پیرامونی از جمله ایران و بسیاری دیگر از کشورها از سیاست توسعه‌ای ترکیه الگوبرداری کردند. در میان کشورهای عربی کرانه خلیج فارس، کویت به عنوان الگوی توسعه اقتصادی و رفاه عمومی شناخته می‌شد به تدریج قطر و امارات متحده عربی با الگو‌برداری از نظام رفاهی و توسعه‌ای قطر توانستند با اجرای طرح‌هایی مشابه تحولات اقتصادی و خدماتی گسترده ایجاد کنند. همین تحولات در سیاست، اقتصاد و اقدامات رفاهی کشور ما هم تاثیر گذاشتند.

🔺اقدامات حکومت سعودی هم می‌تواند باعث شود تا در کشورهای پیرامونی از جمله امارات متحده عربی، اردن، بحرین و مصر رویکردها مشابهی در پیش گرفته ‌شود.برخی معتقدند چنین گام‌هایی در بلندمدت می‌تواند باعث تضعیف پادشاهی سعودی و فروپاشی آن به دلیل افزایش انتظارات اجتماعی شود.

🔺من اعتقاد دارم اگر عربستان سعودی همزمان با چنین اقداماتی بتواند مساله رفاه اجتماعی را هم در پیش بگیرد قطعا جایگاه خودش را مستحکم‌تر خواهد کرد. اگر محمد بن سلمان بتواند مردم را هم به لحاظ رفاهی و اقتصادی و هم به لحاظ حقوق بشری و آزادی‌های اجتماعی تامین کند قطعا انگیزه‌ای برای اعتراض و سرنگونی حکومت در میان مردم وجود نخواهد داشت. پادشاهی عربستان تلاش می‌کند که در هر دو زمینه بتواند نظر مردم این کشور را تامین کند.

🔺قطعا اقدامات شرورانه و زشتی که در گذشته از سوی این حکومت اتفاق افتاده و یا ادامه دارد از جمله جنگ در یمن و قتل فجیع جمال خاشقچی و سرکوب گسترد مخالفان از یادها نمی‌رود اما حکومت عربستان هر اندازه بتواند از حجم چنین اقدامات منفی کم کند و همزمان رفاه و توان مالی شهروندانش را حفظ کند قطعا می‌تواند حکومت پادشاهی این کشور را برای مدت طولانی‌تری در مقابل اعتراضات مدنی و خیزش‌های اجتماعی بیمه کند.